Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2017


Στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία περιελάμβανε δύο μέρη: α) τη Γιορτή της Σημαίας και β) τον εορτασμό του έπους του ’40.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του Πρακτικού για τον ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών. Η παράδοση της σημαίας έγινε σε πνεύμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης από τον διευθυντή του σχολείου κ. Παναγιώτη Αλεκάκη, ο οποίος ανέφερε ότι θεωρεί τιμή του να κρατά στα χέρια του το σύμβολο της πατρίδας που εκφράζει τη συλλογική μας μνήμη και που στο αντίκρισμά της αναπλάθουμε το ηρωικό μας παρελθόν. Προέτρεψε τις μαθήτριες και τους μαθητές να ατενίζουν τη σημαία με ευλάβεια και να είναι έτοιμοι να βιώσουν το παρόν και το μέλλον έτσι που να είναι τουλάχιστον ισάξιο με το παρελθόν ή και καλύτερο, Παραδίδοντας τη σημαία στον σημαιοφόρο τον συνεχάρη για την επίδοσή του που του έδωσε τη δυνατότητα να υψώσει το εθνικό μας σύμβολο και αναφέρθηκε επίσης στην ευγενή άμιλλα που αναδεικνύει τους άριστους.
Στο Πρακτικό που διαβάστηκε ενώπιον μαθητών και καθηγητών αναφέρεται: Με απόφασή του ο Σύλλογος διδασκόντων έχοντας υπόψη του την κείμενη νομοθεσία ορίζει ως σημαιοφόρο του σχολείου για όλες τις παρελάσεις του σχολικού έτους 2017-2018 τον μαθητή της Γ ΄τάξης Τσακνάκη Ευάγγελο με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,9. Από τη Γ΄ τάξη ορίζει παραστάτες τον μαθητή Μαρώση Χρήστο με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,7 για όλες τις παρελάσεις του σχολικού έτους 2017-2018, τη Νταρλαγιάννη Ειρήνη με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,6 για την παρέλαση της 16ης Οκτωβρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τη Ζέττα Στυλιανή με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,6 για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Από τη Β΄ τάξη ορίζει παραστάτες τη Δαφερέρα Βαλεντίνη με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,9 για όλες τις παρελάσεις, την Κοκοβίδου Ζωή με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,8 για την παρέλαση της 16ης Οκτωβρίου, την Κοκκινοπλίτη Παρθένα με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,8 για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και την Χατζηκωνσταντίνου Χαραλαμπία Μαρία με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,8 για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Από την Α΄ τάξη ορίζει παραστάτες με γενικό βαθμό «Άριστα» 19,13/14 τους μαθητές Πλέσια Νικόλαο για την παρέλαση της 16ης Οκτωβρίου, Μπαντόλα Άννα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και Ορμένι Αγγελική για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
 
 
Ακολούθησε η απονομή Αριστείων και Βραβείων στις μαθήτριες και μαθητές του σχολείου.
Ο εορτασμός της επετείου του «Όχι» πραγματοποιήθηκε με ευρεία και ενεργή συμμετοχή μαθητών και συνδυάστηκε ανάγνωση κειμένων και με προβολή διαφανειών με θέμα την έναρξη του πολέμου, την αθρόα προσέλευση των εφέδρων στις μονάδες τους με κάθε μέσον, σκηνές από τη χιονισμένη Πίνδο, τις γυναίκες της Πίνδου, τη γερμανική κατοχή, την κατοχική πείνα, τις εκτελέσεις αμάχων από τους Γερμανούς με εκτενείς αναφορές και σε περιστατικά από όλο τον ελλαδικό χώρο άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Η γιορτή πλαισιώθηκε με τραγούδια εγκωμιαστικά του έπους του ’40 από τη σχολική ορχήστρα και χορωδία.
Οι συμμετέχουσες μαθήτριες και οι συμμετέχοντες μαθητές αναφέρονται παρακάτω:
 

Τον συντονισμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβαν οι καθηγήτριες κ. Δημητρούλα Αναγνώστη και κ. Μάρθα Πατάκη. Τον στολισμό της αίθουσας ανέλαβε με επιτυχία η κ. Μ Αδαμίδου, την τεχνική υποστήριξη ο υποδιευθυντής κ. Ευστάθιος Φανιάδης.

Πρόσθετες Πληροφορίες